Duvnjak Milan Bojkić ove godine predstavlja svoje likovno i poetsko stvaralaštvo

Duvnjak Milan Bojkić, koji već 34 godina živi u švicarskome Baselu, u rujnu ove predstavit će tamošnjoj publici svoje likovno i poetsko stvaralaštvo. Čitatelji portala Tomislavcityja već su bili u prilici upoznati ga kroz poetski izričaj, uglavnom domoljubne, zavičajne i ljubavne tematike.
Riječ je o dobroćudnome, skromnom, čovjeku kojega će se vjerojatno sjetiti njegovu bivši učenici iz osnovne škole u Brišniku i Bukovici, a ovdje je u narodu poznat pod nadimkom “Učo“.

Uoči nadolazeće izložbe, o početcima svoga umjetničkog stvaralaštva, gospodin Milan je za naš portal kazao:
Da poezija i slikarstvo olakšavaju svakodnevnicu i spašavaju život iz mračnoga pakla, poznato je liječnicima i praktičarima dijagnostike. No, ne i meni. U prvoj fazi stvaralaštva mislio sam da je to samo šala. Prošavši kroz vrata pakla da bi ostao u životu, i kako – tako živio, to je bio jedini put da pobijedim zlo vrijeme i „guju“ što mi opasno nače zdravlje. To je izuzetak što potvrđuje pravilo. Samouki slikar iz provincije, iz Brišnika – Tomislavgrada, Milan Bajkić to pobijedi.


Na slikarskom platnu imam svoj pseudonim „Milan Mirna Roman“. Bolest me je natjerala na taj put boje i kista, iako se s nijansama i tonovima ranije nikada nisam susretao. Uroniti kist u boju nije baš jednostavno i napraviti neku ideju. Pisanje i crtanje dođu mi kao dodatna terapija u mom liječenju, jer prolazim vrlo često kroz nemire i teške životne fraze uzrokovane bolešću, kaže Milan.

No, vratimo se izložbi. Ove godine Stiftung Melihior, odnosno današnji Rheinleben proslavlja svoju 30. obljetnicu rada i postojanja. Cilj ove udruge je pomoći ljudima narušenoga zdravlja, biti na njihovoj strani. Ta udruga u Baselu priprema književnu večer te izložbu likovnih radova svojih štićenika koja je planirana za rujan ove godine. Publika će ovom prigodom moći vidjeti i likovne uratke našega Milana Bojkića, a ujedno čuti i njegove stihove na hrvatskome i njemačkome jeziku.


Z. S./Tomislavcity