Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini osuđuje napade na novinare

Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje sve pokušaje stvaranja pritiska na medijske djelatnike, zastrašivanjem, govorom mržnje, prijetnjama i vrijeđanjem, a napose posljednji slučaj premlaćivanja novinara BN TV Vladimira Kovačevića u Banja Luci.

Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini inzistirat će na zaštiti temeljnih  novinarskih i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i institucionalnom uređenju djelovanja medija. Zabrinuti zbog sve češćih verbalnih i neverbalnih napada na novinare u Bosni i Hercegovini te potaknuti fizičkim napadom na novinara Kovačevića kao i govorom mržnje prema kolegici Lujanović, o kojem smo se očitovali, još jednom pozivamo nadležne institucije svih razina na poduzimanje koraka u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ovakvih djela.

Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare.

Šutnjom ili relativiziranjem tih napada, državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu, stoji u priopćenju Društva hrvatskih novinara u BiH koje potpisuje Valentina Rupčić, predsjednica DHNuBiH.