Dragan Čović službeno kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke jednoglasno je donijela odluku o kandidaturi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Predsjedništvo HDZ-a danas je održalo 27. sjednicu u Vitezu, a na kojoj je bilo govora o pripremama za predsjedničke i parlamentarne izbore u BiH. Očekivano, funkcioneri HDZ-a jednoglasno su podržali kandidaturu Čovića za člana Predsjedništva BiH.

Čović trenutno obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a prema Ustavu BiH on može biti birani još jedan uzastopni mandat.

Kako piše Klix, odluka o kandidaturi Dragana Čovića koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora nije iznenadila nikoga u BiH s obzirom na to da Čović nikada nije krio svoje ambicije za osvajanje još jednog mandata u Predsjedništvu BiH.

Čoviću otežavajući okolnost predstavlja činjenica da se lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu uspjeli dogovoriti o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

“Hrvatima u BiH je prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda”, isticao je u ranijim izjavama Čović.