Dom naroda PSBiH o imenovanju članova bh. izaslanstava za međunarodne institucije

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je najavljena za srijedu, 15. siječnja, imenovati članove u zajedničkih povjerenstava PSBiH kao i članove izaslanstava za međunarodne institucije.

Potrebno je imenovati, između ostaloga, članove izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE), a upravo to pitanje problematizirano je već duže vrijeme zbog čega je bilo onemogućeno da BiH sudjeluje na zasjedanju tog tijela.

Prema Pravilniku PSVE Bosna i Hercegovina treba predati akreditive novog parlamentarnog izaslanstva najkasnije sedam dana prije sjednice PSVE koja je zakazana za 27. siječnja.

– Ipak, u Pravilniku stoji i da taj rok treba ispoštovati ako je to moguće, što znači da se akreditivi mogu predati i nešto malo kasnije, odnosno do samog početka sjednice – potvrđeno je ranije Feni iz sjedišta Vijeća Europe u Strasbourgu.

Bosna i Hercegovina zbog blokade rada Parlamenta BiH u proteklih godinu dana nije bila predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i prijetila je opasnost da tako ostane i u 2020. godini ukoliko do siječnja ne imenuje novo izaslanstvo.

Tako je BiH postala jedina od 47 država članica Vijeća Europe koja nema svoje izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini te organizacije, budući da zbog blokada rada Parlamentarne skupštine BiH nakon općih izbora 2018. godine nisu formirana parlamentarna izaslanstva.

Izaslanici bi na sjednici u srijedu trebali imenovati i bh. izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (PSOSCE), u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), u Srednjoeuropskoj inicijativi (CEI), u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PSSEECP) te Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja (PSF).

Na dnevnom redu je i izbor članova šest zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i to za zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, za europske integracije, za administrativne poslove te za ljudska prava.