Dolaze ekstremne hladnoće: Reagirajte, djelujte, nitko ne smije ostati na ulici

Zbog najavljenog zahlađenja i temperatura koje bi tijekom noći mogle pasti i do minus 15 stupnjeva, ministar rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija danas je zatražio da se napravi hitan presjek stanja registriranih beskućnika te posjetio Prihvatilište za skitnice i prosjake pri Gerontološkom centru u Sarajevu, priopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Ministarstvo je prethodno od Centra za socijalni rad Kantona i Gerontološkog centra tražilo spisak registriranih beskućnika. Konstatirano je da u Prihvatilištu trenutno ima 18 osoba, da je prisutna fluktuacija broja smještenih osoba, kao i da je prosječan boravak 19 dana.

Dugoročni boravak vani u periodu kad vladaju minusi je izuzetno opasan i može biti fatalan, a opasnost je još veća u periodu ekstremne hladnoće kakva se očekuje večeras. ”Apeliramo na sve građane koji imaju saznanje o beskućnicima ili osobama koje iz drugih razloga nemaju adekvatan krov nad glavom i toplo ognjište da hitno reagiraju pozivom Centru za socijalni rad ili policiji kako bi se urgentno djelovalo i kako niko ne bi ostao na ulici”, poručio je ministar Garibija.

Rad Prihvatilišta organiziran je u zasebnom, montažnom objektu, smještenom u dvorišnom prostoru Gerontološkog centra, s osnovnim ciljem sprečavanja i suzbijanja prosjačenja i skitnje na području Kantona Sarajevo, kao i prihvata i privremenog zbrinjavanja osoba u stanju socijalne potrebe.

Kapacitet Prihvatilišta je 25 mjesta i popunjenost te iskorištenost direktno ovisi od aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo i Centra za socijalni rad, uz čiju koordinaciju se obavljaju poslovi prijema u Prihvatilišta. Usluge Prihvatilišta pružaju se osobama zatečenim u skitnji i prosjačenju na području Kantona Sarajevo, kao i osobama koje su iz bilo kojih razloga u stanju socijalne potrebe. Ovim osobama se pružaju usluge prihvata, privremenog smještaja, ishrane i higijene.

”Da bismo se pobrinuli o svim ljudima treba nam sinergija građana, ustanova i Ministarstva. Prihvatilište je privremeno rješenje koje mora osigurati da nemamo nijednu osobu u Kantonu Sarajevo bez krova nad glavom.

Međutim, ono je samo prolazna stanica odakle se najugroženije kategorije premještaju u druge ustanove i traži se najpovoljnije rješenje za njihovu situaciju. U narednom periodu ćemo se truditi da reformom socijalne politike učinimo ovaj proces bržim, efikasnijim, da nitko ne bude primoran na skitnju i da uradimo sve što je u našoj moći kako bi svaki naš građanin imao krov nad glavom”, kazao je ministar Garibija.