DODIK: Tri i pol puta povećan broj migranata koji je ilegalno ušao u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u tri mjeseca ove godine za tri i po puta veći priliv ilegalnih migranata koji su ušli u BiH nego prošle godine.To govori, dodao je, da se moraju poboljšati akcijski planovi na rješavanju tog problema, ne u smislu represije, već, kako je rekao, zaštite ovog prostora.

Na tom planu, kazao je, radit će i policija RS-a.

-Policija RS-a je dokaz našeg postojanja i sigurnosti, treba biti obučena i surađivati sa svim sigurnosnim strukturama u BiH, Srbiji i šire u borbi protiv terorizma – rekao je Dodik.

Kazao je da obučenost i opremljenost policije mora biti još bolja te odbacio napade na MUP RS-a.

-Nitko ne smije ponižavati policajca – rekao je Dodik u obraćanju na proslavi 4. travnja Dana policije RS-a.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je RS-u potrebna organizirana, opremljena i dobro obučena policija, koja će biti u stanju izboriti se sa svim sigurnosnim izazovima, uključujući i one najozbiljnije poput terorizma, kao i aktualne migrantske krize.

-Da bismo odgovorili tom zadatku, potrebno je surađivati s drugim policijama i sigurnosnim agencijama u regiji i svijetu i ponosni smo na mnoge uspješne akcije koje su pripadnici MUP-a RS proveli zajedno s partnerima iz drugih zemalja, kazala je Cvijanović u obraćanju prisutnima.

Ministar unutranjih poslova RS Dragan Lukač je rekao da je policija, posebno prošle godine, bila izložena napadima i kritikama na rad i postupanje, ali da će nastaviti raditi u skladu sa zakonom.

-Nećemo dozvoliti da nas ti napadi oslabe, kao ni pokušaji raznih reformi koje nalazimo u različitim najavama. MUP RS je jači od toga, izvan je dnevne politike i služi RS-u i svim njenim građanima… Udar na policiju je izravan udar na RS – rekao je on.

Za rezervi sastav policije je kazao da će imati ulogu na suzbijanju ilegalnih migranata, te pomoći stanovništvu tijekom elementarnih nepogoda.

Istaknuo je da se policijski kadar podmlađuje. U policiju RS-a je, kaže, ušlo oko 800 mladih policajaca, 325 će započeti pripravnički staž u raznim organizacionim jednicama entitetske policije i podsjetio da je raspisan natječaj za 280 kadeta Policijske akademije.

Lukač je kazao da je starteški cilj obučena i profesionalna policija te da se radi na unaprijeđenju materijalnih uvjeta za njen rad, kako se ne bi, kako je naveo, ponovili napadi kao ranijih godina u Zvorniku i slične situacije./Fena/HMS/