Dodik: Očigledno je da u FBiH ima skrivenog oružja i to se mora zaustaviti

Dodik je poručio da ta priča neće nestati arogancijom koju pokazuju Bošnjaci nedolaskom na zakazanu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da bi zbog jačanja međusobnog povjerenja u BiH bilo dobro da se formira zajednička komisija entitetskih vlada koja bi utvrdila činjenično stanje o proizvodnji oružja i streljiva u Federaciji BiH /FBiH/, koje je izvan kontrole zajedničkih institucija BiH, ali da ne vjeruje da će to u FBiH prihvatiti.

– BiH je sastavljena od dva entiteta, tri naroda i to je dejtonska struktura. Vidimo da kod BiH i njenih zajedničkih organa to ne funkcionira i da to nije `dejtonska odgovornost`. Zato bi bilo najbolje zbog jačanja ukupnog povjerenja odnosa u BiH da se napravi zajednička komisija vlada Srpske i FBiH i da se izvrši kontrola i inspekcija i u FBiH i u Republici Srpskoj, i da ta priča splasne, rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je poručio da ta priča neće nestati arogancijom koju pokazuju Bošnjaci nedolaskom na zakazanu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta.

– Ta sjednica i nije važna, već da li ima skrivenog oružja ili nema. Očigledno da ga ima i to treba biti zaustavljeno, rekao je Dodik.

On je istakao da je u FBiH “projektima međunarodnog faktora”, ostalo šest tvornica oružja i streljiva, a da su u operacijma uništavanja u Republici Srpskoj ukinute sve, te da zato postoji opravdana zabrinutost.

– Naravno, nismo mi ništa slabiji ili lošiji zbog toga, ali svakako ne bilo dobro da netko tajno proizvodi oružje i da ga skladišti, kako to oni kažu, za `ne daj Bože`. Da li će to u FBiH prihvatiti? Ne vjerujem, ali vjerujem da će naša vlada pristati, naveo je Dodik.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj je trebalo koja se raspravlja o ratnohuškačkim izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u tvornicama namjenske industrije na teritoriji FBiH, odgođena je u petak, 20. travnja zbog nedostatka kvoruma.

Dnevnik.ba