Djeca u BiH treća po pretilosti u Europi

U pojedinim županijama poremećaj indeksa tjelesne mase ima skoro 50 posto osnovaca, a 40 posto ih je pretilo.

Bevanda je naveo da prekomjernu težinu prati niz posljedica, od dijabetesa do problema u kardiovaskularnom, probavnom i muskulatorno-skeletnom sistemu.

Djeca u BiH nalaze se na trećem mjestu u Europi po pretilosti, dok trećina djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu ili je debela.

Prema mnogim ocjenama, u pitanju je vodeći javno-zdravstveni problem koji je svake godine u porastu, jer može biti uzročnik mnogih oboljenja i u dječjoj dobi, ali i u kasnijem životu. 

Debljina skraćuje život


Dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru Milenko Bevanda ocijenio je da je pretilost, uz pušenje, postala najveća “pošast i jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema”.

Bevanda je naveo da prekomjernu težinu prati niz posljedica, od dijabetesa do problema u kardiovaskularnom, probavnom i muskulatorno-skeletnom sistemu.

Predsjednik Društva za debljinu BiH Fuad Pašić upozorio je da debljina skraćuje život i predstavlja rizik za brojne bolesti.

– Životni vijek je kraći između 10 i 12 godina kod dvadesetogodišnjaka koji ima indeks tjelesne težine iznad 40 u odnosu na vršnjaka koji ima normalnu tjelesnu težinu – objasnio je Pašić.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Rijeci Davor Štimac, koji je i predsjednik Europske asocijacije za gastroeneterologiju, endoskopiju i nutricionionizam, rekao je da je stalno primjetan porast broja prekomjerno teške djece.

– Došli smo do alarmantnih podataka po kojima je gotovo svako treće dijete prekomjerno teško ili debelo. To je zabrinjavajuće – rekao je Štimac.

Podsjetimo, podaci dobiveni prošlogodišnjim istraživanjem u Srednjobosanskoj županiji samo su potvrdili koliko je pretilost djece ozbiljan i prisutan problem u Bosni i Hercegovini.

Školske kantine nude nezdravu hranu

Naime, rezultati istraživanja koje je proveo Zavod za javno zdravstvo SBŽ-a, a u kojem je sudjelovalo više od 4. 260 djece u dobi od 6 do 18 godina, pokazuju kako svako četvrto dijete (25,3 posto) u toj županiji ima problem s tjelesnom težinom, odnosno pretilošću.

Nepravilna prehrana očito je jedan od glavnih uzročnika takvoga stanja, jer je više od 50 posto anketirane djece potvrdilo kako nema redovit doručak, dok su sendviči glavni obroci tijekom školskoga odmora.

 Škole u svojim kantinama ne nude voće i mliječnu hranu, iako su anketirani učenici u velikom postotku izjavili kako bi voljeli konzumirati upravo takve obroke. Učenicima se, uglavnom, nudi brza hrana i napici s velikim udjelom šećera.

 Istraživanje je, između ostalog, obuhvatilo teme fizičke aktivnosti i oralnoga zdravlja kod djece, a pokazalo je kako većina ispitanika nema nikakvu tjelesnu aktivnost, dok stomatologu odlazi tek kada je to nužno. Iako upečatljivi i alarmantni, podaci iz tog istraživanja nisu prvi ni jedini pokazatelj loše prehrane i nezdravih navika koje negativno utječu na zdravlje djece školske dobi u BiH.

Od gojaznosti godišnje umre 3 milijuna ljudi 

Godinu prije ovog istraživanja, na području Sarajevske županije urađeno je, također, veliko istraživanje koje je obuhvatilo 33.200 djece u osnovnim školama. Rezultati su pokazali kako više od 50 posto djece ima poremećaj u indeksu tjelesne mase, odnosno da ih je 10 posto pothranjeno, a 40 posto je pretilo.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od gojaznosti godišnje umre skoro tri milijuna ljudi, a najugroženije su upravo zemlje sa niskim ekonomskim standardima.