Dilberović podnijela ostavku: Federacija BiH ostala bez ministrice obrazovanja i znanosti

Ministrica obrazovanja i znanosti u Vladi Federacije BiH Elvira Dilberović podnijela je ostavku na ministarsku dužnost. Kako doznaje Večernji list, razlog ostavke je činjenica da Dilberović uskoro treba preuzeti veleposlaničku dužnost.

Dilberović u ostavci navodi kako je imenovana na dužnost veleposlanice BiH u Švedskoj, te stoga podnosi ostavku na dužnost ministrice obrazovanja i znanosti.

-S tim u vezi molim da donesete odluku o prihvaćanju moje ostavke danom 20. siječnja 2020. godine, što je jedan od preduvjeta za preuzimanje dužnosti veleposlanika BiH u Kraljevini Švedskoj – napisala je Dilberović u ostavci te zahvalila svima na dosadašnjoj suradnji.

Navodno će SDA uskoro predložiti kandidata koji bi trebao doći na ovu dužnost. Ironično, više od godinu dana nakon izbora tako bi se trebalo popuniti mjesto u vladi koja je u tehničkom mandatu.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je da će u razgovorima oko formiranja nove Vlade FBiH tražiti izmjenu Izbornog zakona BiH (implementaciju presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”), podjelu Ministarstva branitelja FBiH na hrvatski i bošnjački dio, kao i ukidanje neustavnih ministarstava (upravo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti jedno od takvih jer je obrazovanje u isključivoj nadležnosti županija). Tako da je izvjesno da Dilberović neće ni dobiti nasljednicu u novom sazivu Vlade FBiH čime je potreba za imenovanjem nove ministrice u tehničkom mandatu još ironičnija.

HMS