Đapo: Tekstilni otpad bit će vraćen u Italiju

Tekstilni otpad koji je poduzeće ”Krom reciklaža” Drvar deponovalo na području Drvara, Bihaća i okoline Sarajeva bit će vraćen u Italiju, odakle je i uvezen, rekla je ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

”Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiju i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, bit će naloženo poduzeću ‘Krom reciklaža’ da vrati sve u Italiju. Ukoliko on ne bude htio, onda će to morati uraditi italijanska kompanija”, pojasnila je Đapo.

Ona je rekla da je Ministarstvo ekologije i turizma FBiH poništilo uvoznu dozvolu poduzeću ”Krom reciklaža” iz Drvara, te da je angažirana Federalna uprava za inspekcijske poslove da pronađe sve lokacije na koje je otpad deponovan. ”Prema saznanjima, osim u Drvar, jedan kamion je otišao za Bihać, a drugi je ovdje negdje oko Sarajeva istovaren.

Kako sam obaviještena grešku je napravio kantonalni inspektor jer nije dozvolio da otpad bude odložen tamo gdje je trebao biti, pa su samim tim i špediteri i poduzeće ‘Krom reciklaža’ napravili prekršaj”, istaknula je Đapo. Općinsko vijeće Drvara donijelo je, na sjednici 6. srpnja, zaključke da hitno bude izmješten otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu BiH uključi u istragu u vezi sa cjelokupnim procesom u vezi sa dopremanjem otpada.

Srna