Danas sastanak Čovića i Izetbegovića u Mostaru

Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se danas u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u 12.30 sati, a izjave za medije planirane su u 14.00 sati.

Stranačka izaslanstva predvodit će predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Glavna tema formiranje Vijeća ministara

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović jučer se u Mostaru sureo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je nazočio otvaranju Sajma gospodarstva. Sajam je, podsjetimo, otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U obraćanju novinarima Čović je istaknuo nužnost formiranja Vijeća ministara BiH koje je zaustavljeno zbog, kako je rekao, taktiziranja predstavnika bošnjačke političke elite, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Na novinarsko pitanje o tome jesu li razgovarali o NATO integracijama Čović je istaknuo da je dugo vremena ispred nas te su to teme s kojima će se sigurno u budućnosti baviti. „Mi do kraja poštujemo volju državnog vrha Republike Srbije kada je u pitanju taj vid integracije“, rekao je Čović.

Pitajte Izetbegovića

Komentirajući nedolazak političkog vrha bošnjačkog naroda u Mostar Čović je kazao da su Zvizdić i Džaferović tražili dodatne protokolirane pozive nakon čega su otkazali svoj dolazak u Mostar.

„Slična situacija dogodila se i prošle godine i upravo na isti dan kada smo trebali imati sastanke gospodin Zvizdić je otkazao svoj dolazak. Sutra će ovdje biti gospodin Izetbegović pa ga pitajte zašto nisu došli predstavnici Bošnjaka što je loša poruka jer je vrlo važno da kroz Sajam u Mostaru jačamo suradnju“, rekao je Čović, te dodao:

-Stvari treba maksimalno uozbiljiti. Nadam se da će razgovori koje sam sinoć vodio s Dodikom i koje ću sutra voditi s Izetbegovićem ojačati ih u vjeri da žurno moramo formirati Vijeće ministara te da tu nema nikakvih taktiziranja jer su ovo evidentna taktiziranja bošnjačke političke scene da se ništa ne dogodi u formiranju vlasti na razini Vijeća ministara. Posljedice toga već imamo kada su u pitanju institucije europske zajednice.

Osim o formiranju Vijeća ministara očekuje se kako će vodstva HDZ BiH i SDA razgovarati i o formiranju vlasti u Federaciji BiH, te Hercegovačko-neretvanskoj županiji./HMS/