Danas ​komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici

U Potočarima će danas biti održana središnja komemoracija žrtvama genocida počinjenog prije 24 godine u Srebrenici, kad je 1995. ubijeno više od 8000 Bošnjaka.

Na groblju u sastavu memorijalnog kompleksa u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 33 žrtve čija su tijela nakon rata pronađena u nekima od masovnih grobnica. Dva međunarodna suda, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde odlučili su da je masakr u Srebrenici bio čin genocida.

Iz okolice Tuzle tisuće ljudi krenulo je u ponedjeljak prema Srebrenici na pohod nazvan “Marš mira”. Sudionici marša trebali su prijeći put dug oko stotinu kilometara trasom kojom su se Bošnjaci, nakon pada zone pod zaštitom UN-a, iz Srebrenice pokušali probiti iz obruča srpskih snaga do teritorija koji je bio pod nadzorom Armije BiH. Na tom su putu bilo izloženi neprestanim napadima, a brojni su izgubili život i u minskim poljima. 

U subotu je iz Vukovara u Potočare krenulo pet maratonaca. Jedan od sudionika ultramaratona i ove je godine bio Elvir Rakipović, kojemu je ovo osmi takav pohod od Vukovara do Srebrenice.

“Teže mi je ovdje dati izjavu nego istrčati ovaj ultramaraton, jer znamo što se dogodilo u Srebrenici, a isto tako i u Vukovaru”, izjavio je Rakipović novinarima po dolasku u Potočare. Kazao je kako ultramaratonci sa sobom nose poruku mira, tolerancije i ljubavi i dobrosusjedskih odnosa. 

(H)