Dalić je najveći ikad – pokazao je to jednom izjavom kojom je uvažio sve navijače!

Zlatko Dalić definitivno je najveći ikad. Ako laže koza, ne laže rog, imaju običaj reći stariji ljudi kod nas.

Iz ostvarenog uspjeha s hrvatskom nogometnom reprezentacijom proizilazi i zaključak da je Dalić najveći ikad. Jednostavno, uspio je ‘upravčit’ niz igrača iznimne kvalitete u pravom smjeru.

Uspio je one kojima se u najvećim klubovima dive milijuni navijača diljem svijeta motivirati da naprave nešto posebno. A ulazak u finale Svjetskog prvenstva u nogometu poseban je povijesni dan, uz bok najvećim povijesnim datumima Hrvata.

Ono što je ovaj skromni Livnjak sinoć izjavio potvrda je o kolikoj ljudskoj veličini se radi.

Naime, trenutak nakon utakmice, u izjavi HRT-u, Dalić je rekao da zahvaljuje hrvatskim navijačima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu. Tri riječi ‘viška’ u izjavi izbornika kojima je sve pokazao i dokazao.

Iako svi znaju da Hrvati u BiH navijaju za Hrvatsku, neki to kao da izbjegavaju spomenuti.

Primjerice, u 630 minuta koliko je, bez sudačkih dodataka, u ovih 6 utakmica žario i palio preko malih ekrana, Drago Ćosić nijednom nije spomenuo navijače iz BiH. A oni postoje, navijaju, tu su… Nisu neki imaginarni svijet i svakako nisu tu i ne navijaju zato da bi ih se spomenulo. Ipak, zašto ne spomenuti?

Zašto ne spomenuti sve one ljude koji u minimalno tridesetak općina, gradova i mjesta u BiH bodre Hrvatsku? Zašto pričati o ovoj reprezentaciji kao o ‘reprezentaciji od 4.2 milijuna stanovnika’ kad je ona više od tog! Kad za nju navija 10-ak milijuna Hrvata rasutih po svijetu. Neki od tih Hrvata nisu nikada imali nikakve veze s Hrvatskom ali ipak navijaju. I to im pravo nitko ne oduzima, ali im ne treba ni značaj tog navijanja oduzimati.

Čemu nepotreban kompleks da se umanji broj navijača nacionalne vrste? Ako već navijamo, a jesmo – i hoćemo, zašto je to teško spomenuti u moru i moru tekstova, vijesti, vijestica koje su se izvrtile na ovom Mundijalu?

Naravno da nije problem i da nije teško, jednako kao što nije teško ni doći do finala SP! Samo, jedan čovjek nas je uvjerio i u jedno i drugo. Iako je mnogo drugih moglo.

Hrvatima u BiH ne treba pažnja ili skidanje šešira i naklon zbog navijanja za Hrvatsku. Nije nas nitko zvao da to činimo i nitko nam ne treba posebno zahvaljivati. Ipak, ako se to učini ‘krađom’ javnog prostora od nekoliko sekundi, neće propasti svijet.

Nema potrebe umanjivati značaj navijača iz Valpova i veličati one u Vitezu ili umanjiti značaj iločkih da bi se veličali bugojanski navijači.

I sinoć i svih zadnjih utakmica svih ovih prvenstava u zadnjih dvadesetak godina ističe se ponos navijača u Hrvatskoj kroz fraze poput one kako se slavi od ‘Prevlake do Dunava’.

Netko je primjetio, a svi to znaju, samo su vjerojatno u trenutku euforije nesmotreni pa ne kažu. Kao što su domovina i država dva slična ali različita pojma, tako su i navijači reprezentacije iz Hrvatske i navijači hrvatske reprezentacije dva slična ali različita pojma.

To je zlatni Zlatko primjetio i hvala mu na tome.

Dnevnik.ba