Da se zastupnici iz naše županije ne ugledaju na ove iz Tuzle?

U nastavku hitne sjednica Skupštine TK sa 20 glasova ZA, 3 protiv i 11 suzdržanih smijenjena je Vlada TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem.

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici izglasala je nepovjerenje Vladi Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazi premijer Bego Gutić iz SDA. Nakon pojedinačnog glasanja utvrđeno je da je za glasalo 20 poslanika, protiv je bilo 3, a suzdržanih 11 zastupnika.

U toku večeri očekuje se imenovanje nove Vlade TK, a dužnost premijera trebao bi preuzeti Jakub Suljkanović, koji je u smijenjenoj Vladi bio ministar finansija.

 

“Nažalost, na sceni je jedna privatna opcija zastupnika predvođena Mirsadom Kukićem, kojoj se priključio i naš koalicioni partner. Mi zvanično koaliciju imamo sa SBB i još nekim strankama”, rekao je Amir Fazlić, povjerenik KO SDA Tuzla.

 

Na vanrednoj press konferenciji SDA kojoj su prisustvovali članovi Predsjedništva SDA BiH, državni i federalni poslanici, predstavnici općinskih organizacija, te premijer TK sa četiri ministra SDA iz Vlade TK, data je podrška premijeru Gutiću.

 

Poslanici SDA, koji su, prema njihovim izjavama prekršili Statut SDA isključeni su iz stranke. Radi se o  ministru finasija Jakubu Suljkanoviću i unutrašnjih poslova Huseinu Topčagiću.

 

Amir Fazlić, povjerenik SDA TK, zahvalio se ostalim ministrima “što su ostali odani principima SDA”. To se prije svega odnosi na one koji su ostali uz aktuelnog premijera TK, Begu Gutića: Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja, Srđan Mićanović minsitar kulture, Abdulah Zukić, ministar poljoprivrede i Hasan Ferhatović ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice.

 

Najavljeno je uvođenje povjereništava u općinske organizacije koje su prekršile Statut, kako je rečeno, svi će biti isključeni iz stranke.

 

 

Ministar Fahrudin Skopljak na press konferenciji je potvrdio da je imao ponudu da ostane u novoj Vladi, jer je današnji “udar” uperen samo na premijera TK. Navedenu ponudu je odbio i ne želi napustiti SDA.