ČOVIĆ O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI KOLEGIJA OBA DOMA PBiH: Idemo ka uspostavi Vijeća ministara

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragana Čović obratio se danas novinarima nakon zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Čini mi se da atmosfera koju smo imali danas je bila više nego dobra, daje neku šansu da možemo kazati da idemo u dobrom pravcu kada je u pitanju uspostava Vijeća ministara BiH, povjerenstava koja trebamo napraviti i ostale stvare”, kazao je Čović, prenosi N1 televizija.

Poručio je da je ova druga radna sjednica kolegija oba doma protekla relativno brzo.

“Ja sam ohrabren načinom kako smo danas radili kada je u pitanju priprema naših narednih aktivnosti”, poručio je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Na upit novinara što je konkretno dogovoreno i urađeno, Čović je kazao da su “ohrabreni time da su sve točke dnevnog reda koje su imali formalno završene”.

“Jedna od stvari je i to da ćemo vjerojatno u petom mjesecu biti domaćini senata parlamentarnih skupština Europe. Moj optimizam je u duhu ovih razgovora koje vodimo u posljednje vrijeme. Znam da ste vi nestrpljivi, ali čini mi se korak po korak da mi lagano sustižemo nešto što već 13 mjeseci stoji”, naveo je.

Najavio je sutrašnje razgovore SNSD-a i HDZ-a u Mostaru i izrazio nadu da će uskoro biti održan sastanak HDZ-a SNSD- i SDA čime bi, kako je naveo, “formalno trebali završiti ovu priču” o uspostavi Vijeća ministara BiH i nove većine u Parlamentu BiH.

“Siguran sam da ćemo u petom mjesecu biti na dnevnom redu Europske komisije u status kakav imaju Sjeverna Makedonija i Albanija. Ovo stanje je ovakvo neodrživo, ne treba nas nitko drugi podsjećati na odgovornost koju imamo. Imamo sve preduvjete da završimo ovaj ciklus, uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast”, kazao je Čović.

Ranije danas, lideri SDA i HDZ-a održali su sastanak s kojeg je još jednom poslana da je ”krajnje je vrijeme da se postigne sporazum i kompromis”.