ČOVIĆ NAKON SUSRETA SA IZETBEGOVIĆEM: Treći entitet može napraviti neodgovorna politika Bošnjaka

MOSTAR – Treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka, izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta delegacija SDA i HDZ-a BiH u Mostaru.

Rekao je to nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović novinarima rekao da je sa Čovićem imao neobično iskren razgovor, pa se tako razgovaralo i o trećem entitetu, te formiranju RTV Herceg-Bosne

“Razgovarali smo o vrućim temama, oživljavanja trećeg entiteta.Hrvati ne kane praviti treći entitet i jedino loša bošnjačka politika ih može okrenuti u tom smjeru. Što se tiče kanala Herceg-Bosne, imamo 100 kanala, pa neka to bude eto i 1012, rekao je Izetbegović na ovu temu.

Govoreći o trećem entitetu, Čović je rekao da Hrvati traže rješenja isključivo u okviru Ustava.

“Neko je pokušao moj govor na Saboru HNS-a okrenuti u tom smjeru u smislu da radim na oživljavanju Herceg-Bosne, a samo smo razgovarali o aktivnostima koje, praktično, imamo 20 godina. Isto tako i priča o RTV Herceg-Bosne. Već postoje mediji. Naravno mi nismo da se u okviru javnog servisa izborimo za kanal na hrvatskom jeziku. Ali nemam baš potrebu da se nekome pravdam”, kazao Čović.

On je danas zamjerio SDA zbog činjenice da se niko iz ove stranke nije pojavio jučer na Mostarskom sajmu.

“Ima ponekad šumova komunikaciji pa se dešava da kada ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu, da to radim namjerno. Isto tako i sada u slučaju Mostara. Mislim da ne bi trebalo biti šumova”, kazao je on.
Izetbegović je rekao, govoreći o formiranju Vijeća ministara da će već iduće sedmice biti održan sastanak u formatu SNSD – HDZ – SDA.

“U međuvremenu imat ćemo sastanke oko podjele resora u Vijeću ministara. Nadam se da ćemo naći rješenje oko godišnjeg plana za NATO i da riješimo krizu kada je riječ o zastoju u formiranju komisija. Kada je u pitanju federalni nivo, HDZ traži da se vrlo jasno definiše rješenje izbornog zakonodavstva. Paralelno s tim moramo riješiti presude Suda u Strazburu. Danas smo napravili iskorak kada je riječ o federalnom i državnom nivou”, kazao je Izetbegović.

Na upit o kritikama koje je njemu uputio Milorad Dodiku, lider SNSD-a, Izetbegović je kazao:

“Dodik sve ono što radi i planira, radi tako da za to optuži drugu stranu, a ovaj put SDA. Ako oni rade na tome da prave od policije paravojsku onda će oni nas optužiti da radimo na mobilizaciji. Mi se oslanjamo isključivo na OSBiH, na garante Dejtonskog sporazuma i na NATO. On će uvijek raditi na krizama i govoriti o tome da BiH onda ne funkcionira. Nažalost to je jedan čudan odnos na koji se mi nažalost navikavamo. Vrijeme je da se to prozre. Tražimo da se provodi zakon. Ne možemo se predomišljati u odnosu na ranije usvojene dokumente. Recimo, u Dejtonu smo prihvatili RS i ne možemo se sada predomisliti. Nema crtanja karata. Neki su ranije crtali karte i odveli su narode u ratove i sada sjede u haškim ćelijama”.

Čović je pojasnio njegovu nedorečenost jučer na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada je riječ o NATO-u.

“Kada je u pitanju HDZ naš vitalni cilj su NATO integracije. Nije korektno to dovoditi u pitanje. Naravno kada dolaze naši prijatelji to su njihovi stavovi i mi uvažavamo autonomnost njihovih odluka”, kazao je Čović.

Autor: Klix.ba