Čokolada i šampanjac ili pepeo i nemrs?

To je dvojba s kojom će se mnogi kršćani suočiti sutra. Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, četrdeset dana dugog razdoblja pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs. Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo. 

“Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni”, rekao je američki biskup Richard Malone u video poruci vjernicima, odgovarajući na njihove upite, mogu li ne postiti na Valentinovo. “Oni koji su navikli slaviti Valentinovo neka to učine dan prije. Neka ga spoje s pokladnim utorkom”, poručio je biskup.
A mi možemo reći: Valentinovo je samo jedan dan u godini kad možete Vama dragim osobama pokazati koliko ih volite. Barem tako kažu sve reklame na radiju i televiziji. To je u stvari dobar reklamni trik. Znači li to ako ne odete na večeru i neku zabavu na Valentinovo da ne volite svoju dragu osobu.

Ljubav se ne pokazuje samo na Valentinovo. ne pokazuje se odlaskom na večeru i zabavu. Ljubav se pokazuje svaki dan, razumijevanjem, podrškom, pomaganjem….

A Čista srijeda ili Pepelnica je dan kada počinje vrijeme odricanja. Ne treba se odreći ljubavi. Ljubav se živi u malim stvarima koje možete učiniti za druge. U pruženoj ruci. Toploj riječi. Odrecimo se ljutnje, ogovaranja, mržnje, nemira…
Pripremimo se za Ljubav. Onoga koji nam dolazi nakon 40 dana odricanja i pokore i donosi univerzalnu Ljubav za sve ljude. Ljubav koja se živi 365 dana u godini, već više od dva tisućljeća. 

 

Radio Livno FACEBOOK Page