Četiri načina za brzo smanjenje kolesterola

Kolesterol je važna riječ u medicinskom riječniku jer može uzrokovati niz problema, ali postoje načini koji pomažu da se snizi veoma brzo. Kolesterol može drastično povećati krvni pritisak, otežati probleme s tjelesnom težinom, smanjiti protok krvi u tijelu i dovesti do komplikacija poput bola u prsima, stomaku, formiranja žučnih kamenaca, ali i dovesti do srčanih problema.

Postoji i “dobri” kolesterol koji pomaže u proizvodnji ključnih masti i regulaciji težine, ali je izuzetno važno smanjiti nivo “lošeg” kolesterola u organizmu. LDL kolesterol je štetan jer može dovesti do začepljenja arterija čime se onemogućava optimalna opskrba krvlju. Kolesterol se prirodno stvara u jetri, ali hrana koju unosimo povećava količinu lošeg LDL kolesterola u odnosu na dobri HDL kolesterol. 

Stoga je krucijalno da ljudi vode računa o kolesterolu, bez obzira na starosnu dob. Pozitivne promjene stila života mogu značajno produžiti život.

Prvi korak je da pogledate deklaraciju na proizvodu prije nego ga kupite. Obratite pažnju na trans masne kiseline koje inače sadrže prekomjeran nivo LDL kolesterola. Ako nađete tragove hidrogeniziranih ulja/masti u proizvodima poput čipsa, obrađene hrane i biskvita, razmislite prije nego kupite taj proizvod.

Pijte dovoljno vode, jer je voda korisnija za organizam nego što možete i zamisliti. Povećanjem unosa vode ili jednostavno unošenje više od pet čaša vode dnevno omogućava detoksikaciju i izbacivanje lošeg kolesterola te toksina, a uz to se smanjuje i rizik od bolesti srca za 50 do 60 posto. To je dokazano istraživanjem provedenim u SAD-u.

Orasi i sjemenke će vam pomoći u snižavanju LDL kolesterola. Istraživanje na Harvardu je pokazalo da šaka orašastih plodova dnevno korigiraju svu štetu koju nanesemo organizmu konzumacijom čipsa i prženih grickalica, a snižava i nivo triglicerida u organizmu.

Izuzetno je važno da se krećete, jer i kretanjem regulišete nivo kolesterola. Eksperti tvrde da i kratke šetnje i vježbe čine čuda za organizam te smanjuju rizik od pogoršanja stanja organa.