Čeka li nas nogometna revolucija? Boban i Collina žele uvesti sedam novih pravila

Nakon što su ljetos na Svjetskom prvenstvu Rusiji pobrali lovorike zbog VAR-a, FIFA čvrsto nastavlja s uvođenjem novih pravila koja bi nogomet trebala učiniti još atraktivnijim, ali i poštenijim. A Zvonimir Boban, glavni FIFA-in operativac za sva nogometna pitanja, davno je rekao da su ta dva pojma usko povezana…

Uglavnom, FIFA je na subotnjem kongresu u Aberdeenu iznijela brojne novitete u pravilima nogometne igre. Potpisnici su svih tih promjena, kao i dosad, Zvonimir Boban i nekadašnji legendarni sudac Pierluigi Collina. 
Sedam novih pravila predstavljena su u Aberdeenu i malotko ih neće odmah potpisati.

1. Kod formiranja živog zida suparnički igrači više neće imati pravo biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar od “zida”, bilo ispred njega, iza njega ili sa strane. Procjena je da su dosad igrači “petljanjem” u živi zid samo provocirali suparničke igrače ne bi li im omeli koncentraciju.

2. Kad golman izvodi loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca.

3. Svako igranje rukom koja se nalazi iznad visine ramena, ako se dogodilo u kaznenom prostoru, po novom će se označavati kao 11-erac neovisno o tome je li pritom bilo igračeve namjere ili nije.

5. Treneri i igrači s klupe odsad će glede sankcija biti ravnopravni igračima na terenu, pa će i oni moći dobivati žute i crvene kartone. Dakle, ako je trener malo “zabrazdio”, sudac će mu najprije pokazati žuti karton, a ako se ne smiri, dobit će i isključujući. 

6. Igrač koji treba biti zamijenjen po novome može izaći iz igre na bilo kojem dijelu terena, odnosno sudac će ga uputiti prema najbližoj liniji igrališta. 

7. Suci po novome više neće biti samo “zrak” kada je dodir s loptom u pitanju. Dakle, ako lopta pogodi suca u situaciji opasnoj za gol, akcija se prekida i lopta se vraća momčadi koja ju je imala u posjedu, prenose Sportske novosti.