ČAVARA: Bošnjaci se nadaju da će neustavni Zakon o izbornim jedinicama nametnuti OHR

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, koji su bez Hrvata, usvojile u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bošnjačke stranke, možda i može proći i u Domu naroda FBiH, ali konačno odobrenje i potpis od predsjednika FBiH Marinka Čavare neće dobiti.

-Vlast ( u FBiH) postoji, ali zadnji potezi dominantno bošnjačkih stranaka upućuju na želju da vlast funkcionira samo kako oni žele. Ali ne može. Postoji Ustav FBiH, Ustav BiH. Drugo je njihova želja da sve to ponište i naprave nešto što samo njima odgovara, kazao je predsjednik FBiH za Večernji list.

Čavara je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, kazao kako on kao Predsjednik Federacije BiH, ali i svi hrvatski dužnosnici ulažu mnogo napora kako bi institucije nastavile funkcionirati.

-Želimo poslati poruku da smo stabilni, ali u ovakvim okolnostima teško te poruke dolaze do javnosti. I kad šaljemo takve signale, pojavljuje se destrukcija bošnjačkih stranaka i stvara se ozračje gdje se postavlja pitanje ima li vlasti uopće. Nažalost, do izbora ćemo se baviti sličnim problemima. Nadam se kako nakon izbora nećemo imati još lošije stanje, imajući na umu da nije provedena odluka Ustavnog suda i izmijenjen Izborni zakon, kazao je.

On je naglasio kako bošnjačke stranke, kršeći odluku Ustavnog suda BiH, istu ne žele provesti.

-Teško je razumjeti taj apsurd. Stanje se mora normalizirati, kako i odnosi stranaka. Istodobno, moraju se poštovati prava konstitutivnih naroda. Očito to sad ne ide i ne treba tražiti druga rješenja, samtra Čavara.

Bošnjačke stranke Čavaru sada označavaju kao najveću prijetnju demokraciji!

On podsjeća kako je prije 20 dana počela „baražna paljba“ po njemu kroz tvrdnje kako on blokira demokratske procese, zakon koji donosi blagostanje.

-Bošnjačke stranke to tako predstavljaju. Činjenica je da je suprotno poslovniku Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio Zakon o izbornim jedinicama. Taj zakon je neustavan, također. I to u više svojih članaka. Uzeli su sebi za pravo određivati broj izaslanika u oba Doma Parlamenta Federacije BiH. Za Zastupnički dom uzeli su popis stanovništva iz 2013., a u slučaju Doma naroda inzistiraju na popisu iz 1991. Zakon koji su predložili ima za cilj isključivo zadržavanje mogućnosti Bošnjaka da biraju predstavnike Hrvatima. I ništa više. Sve je to u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH koju oni navodno provode, naglašava predsjednik FBiH.

Čavara kaže kako je Zakon, kojeg su bošnjačke stranke usvojile u Zastupničkom domu došao u Dom naroda Parlamenta FBiH, te kako se ne zna kada će se o njemu raspravljati, hoće li biti donesen i što će biti s tim zakonom.

-Rekao sam da ovakav zakon ne mogu prihvatiti, jer bih kršio Ustav takvim načinom rada. Ja ću tražiti zakonska rješenja kojima ćemo taj zakon popraviti i spriječiti kršenje Ustava BiH. Priča o blokadi ima za cilj potaknuti visokog predstavnika da on proglasi ovaj zakon. On je to već radio i Bošnjaci ponovno to očekuju od njega. Već im je pomogao prilikom uspostave „platformaške“ vlasti kada je ponizio Središnje izborno povjerenstvo BiH, srušio demokratski poredak i ispunio želju bošnjačkih stranaka. Tada su rezultati izbora obezvrijeđeni, kazao je Čavara.

Upitan misli li kako je moguće da se to ponovi, predsjednik FBiH je kazao kako “netko tko je to jednom uradio, vjerojatno može i opet”.

-Ista je osoba na čelu OHR-a. Samo netko drugi treba istražiti zašto se to radi i zašto se uvijek ide na štetu Hrvata, kazao je.

Upitan što će poduzeti hrvatski dužnosnici Čavara je rekao:

– Kao prvo, očekujem da će stranke za takvo ponašanje biti kažnjene na izborima. Ali, vidjet ćemo. Mi samo želimo spriječiti da neustavna rješenja budu usvojena. A, upravo to neki pokušavaju učiniti. To moramo spriječiti i ne smijemo se umoriti, naglasio je.

– Visoki predstavnici su od Hrvata napravili narod koji može samo sudjelovati u vlasti, ali ne može upravljati tijekovima vlasti. U predizbornoj kampanji se osobito čuje kako HDZ BiH nije uradio neke stvari, ali se ne spominje da mi nismo realno mogli utjecati na mnogo toga. Žao mi je što neki ne razumiju, nego čak idu na ruku protivnicima hrvatskog naroda u BiH i sebe dovode u poziciju petokolonaša, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara u intervju Večernjem listu./HMS/