Časni pravoslavni križ iz Jeruzalema dolazi u Livno

Spomen – kapela Ognjene Marije u Livnu bit će bogatija za Časni križ iz Jeruzalema – dar Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U spomen na 1.600 livanjskih Srba koje su pobile ustaše 1941. godine, na sedamnaest stratišta, uručit će ga hodočasnici iz Beograda i Velike Hoče, srpske enklave u Metohiji.

Časni križ se već četrnaest ljeta izrađuje prema nacrtu 44. nasljednika Save Nemanjića, Njegove svetosti Pavla.

Oslikan se posvećuje u Jeruzalemu, a potom sa blagoslovom patrijarha Irineja nosi u mjesta stradanja srpskog naroda. Nošen od Jasenovca, Jadovna i kroz druga mjesta eparhije Srpske pravoslavne crkve, Časni križ bio je, podsjetimo, i na čelu Spasovdanske litije u prijestonici Beogradu.

Predaće ga, sa Gramatom i Evanđeljem, vjerujući koji su se iz beogradskog Vaznesenjskog hrama uputili u Livno.

“Vodimo se riječima Simeona Mirotočivog oca Svetog Save koji kaže: ‘Ako ne znate odakle se proteže vaša zemlja onda potražite humke vaših predaka i oni će vam sami kazati‘.

“Nošenje ovog Časnog križa nama znači da se održava veza sa nama dolje koji živimo i nama koji boravimo ovdje i daje nam nadu jednu veliku vjeru i nadu, jer upravo ovaj Časni križ je simbol stradanja i simbol Vaskrsenja”, rekao je predsjednik Udruženja “Marija livanjska” Nikola Petrović.

U Eparhiju bihaćko-petrovačku sa hodočasnicima iz Beograda putuju i mladi iz Velike Hoče, enklave u čijem je centru spomenik žrtvama albanskih terorista iz 1999. godine.

Jedna od njih je i Viktorija iz Velike Hoče – mjesta na Kosovu u kojem živi 600 Srba.

“Čast mi je što idem na ovo putovanje, jer je i u Hoči podignut spomenik stradalim Srbima”, izjavila je Viktorija.

Uz Časni križ bit će darivana i Plaštanica koju su uradile monahinje u manastiru Presvete Bogorodice Kazanske u Rusiji, a predat će je sestre fruškogorskog manastira Petkovice.

Sudionici pokloničkog putovanja obići će u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj kuću Gavrila Principa i manastire Rmanj, Veselinje i Mednu.

Ognjena Marija Livno