Bukvarević: Patrioti iz Bosne i Hercegovine uvijek su bili na strani sila koje su se borile protiv fašizma

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je odavanju počasti poginulim braniocima na Šehidskom mezarju Buča Potok u Sarajevu i svečanoj akademiji u okviru 21. tradicionalne manifestacije Dan zlatnih ljiljana koju je organizirao Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo povodom 9. maja, „Dana zlatnih ljiljana“.

Ovogodišnje druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja i porodica šehida i poginulih branilaca dobitnika priznanja počelo je obilaskom mezarja šehida i polaganjem cvijeća. Svečana akademija započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Ministar Bukvarević je naglasio da mu je velika čast da prisustvuje ovoj manifestaciji koja okuplja najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine, najzaslužnije za očuvanje njene cjelovitosti, koji su omogućili da idemo stazama slobode i prema realizaciji naših ciljeva.

Podsjetio je da se 1945. godine vjerovalo da je trajno pobijeđen fašizam i da više nikada neće biti ponovljeni logori, masovni zločini i genocid.  Bosna i Hercegovina je tome svjedočila, a upravo su borci BiH na najčasniji način odbranili domovinu i sve njene narode, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.