Brašno poskupljuje u BiH, očekuje se i poskupljenje kruha

Cijena brašna po kilogramu viša je za dva feninga u Republici Srpskoj, a prema najavama Udruge mlinara RS očekuje se da će brašno poskupjeti za još najmanje šest feninga.

Razlog za poskupljenje je loša godina za pšenicu, kako kod nas tako i u svijetu. Ukoliko cijena brašna bude viša za 10 feninga po kilogramu, odrazit će se to i na cijenu kruha.

Na području Federacije još nije bilo promjena u cijeni brašna, ali ne zna se što će biti sutra jer se brašno velikim dijelom nabavlja upravo iz Republike Srpske ili izvan BiH, gdje su cijene već promijenjene, piše Klix.ba.

U Federaciji se još ništa ne priča o tome. Republika Srpska ima svoj program, u Federaciji ga nema. Još nisam dobio naznaku o poskupljenju, a nabavljam brašno iz RS-a. Posljednja tura mi je stigla po staroj cijeni, a za dalje ne znam. Ali sigurno je da će doći do toga jer odavno nije, a cijene na svjetskom tržištu se mijenjaju, tu su i porezi i ostale dažbine koje plaćamo, kazao je Muhamed Poričanin, član Udruge pekara FBiH.

Kruh treba poskupjeti

Istaknuo je da poskupljenje brašna od nekoliko feninga ne bi trebalo biti alarm za poskupljenje kruha, ali da postoje druge stvari zbog kojih bi kruh trebao poskupjeti.

Nama odlazi radna snaga. Zbog dažbina i poreza ne možemo priuštiti bolje plaće i oni odlaze. Padamo na glavu da napravimo toliko kruha da ga ima dovoljno. Kruh je trebao poskupjeti davno, a uzrok je sustav. Za sada izdržavamo. Ali ako dođe do poskupljenja brašna od 10 i više feninga, onda i to vodi do poskupljenja kruha, rekao je Poričanin.

Pšenica podbacila

Nedžad Bićo iz Saveza udruga poljoprivrednika Federacije BiH kazao je kako je godina zaista bila loša za pšenicu te da uopće nije za ljudsku upotrebu.

Bila je velika vlaga i došlo je do ranoga sazrijevanja, zbog čega je kvaliteta jednaka nuli. Teško će i za stoku biti upotrebljiva. Ali mi svakako imamu rezervnu proizvodnju jer BiH proizvodi svega 20 posto pšenice od ukupne potrebe, ostalo uvozimo. Na svjetskom tržištu je bilo poskupljenje pšenice, ali ne tako značajno da bi se dogodila lančana reakcija koja će dovesti do poskupljenja kruha. Ako nije poskupio nakon silnih trošarina i dažbina, onda prema mom mišljenju ne bi trebalo ni sada. Silosi nisu prazni, ima zaliha, rekao je Bićo.

Kazao je kako bi država trebala intervenirati ukoliko dođe do mijenjanja cijena te napraviti dodatne zalihe. Na svjetskim burzama cijena pšenice raste iz dana u dan jer je blizu 70 posto proizvodnje završilo kao stočna hrana. Kada zalihe do kraja godine budu potrošene, pitanje je što će dalje biti. Prema navodima svjetskih medija, očekuje se da će pšenica u narednih 10 mjeseci poskupjeti koliko nije još od 2012. godine.

Nema radne snage

Predsjednik Udruge pekara RS Saša Trivić kazao je kako dosadašnja poskupljenja brašna prema pekarima nisu toliko velika da bi uzrokovala lančanu reakciju.

Ali ono što nam se događalo u prethodnom periodu i velika potreba za radnom snagom dovest će do poskupljenja hljeba. Manji problem je brašno, veći je kako će doći do većih plaća, jer ljudi masovno odlaze u Hrvatsku i druge zemlje i mi nemamo radnika iz ove struke, rekao je Trivić, prenosi Klix.

Pekari s područja Federacije BiH uputili su apel nadležnima da konačno počnu obraćati pažnju i na ovaj sektor koji je zapostavljen godinama, a sve kako bi spremnije mogli dočekati ovako velike promjene i smanjiti udare na ionako vrlo skromne kućne proračune građana.