Braniteljske udruge i poljoprivrednici prijete masovnim prosvjedima u FBiH

Ukoliko ne dobiju naknade za siječanj, predstavnici braniteljskih kategorija u Federaciji BiH /FBiH/ najavljuju prosvjede i blokade, a isto pripremaju i poljoprivrednici u FBiH.

Dok se bije pravna bitka oko načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, Federacija od petka, 1. veljače, mogla bi da se nađe u potpunom financijskom kolapsu.

FBiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune financijske blokade, jer proračun za 2019. godinu koji je usvojen u Zastupničkom domu ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se dogoditi već početkom veljače kada prestaje mogućnost isplata obveza iz 2019. godine, jer ne postoji ni odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine. 

Istovremeno, OHR, Izaslanstvo EU u BiH, veleposlanstva SAD i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje proračuna FBiH za 2019. godinu.