Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Grad heroj Vukovar

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO organizirala je 05. i 06.10.2019. dvodnevni odlazak u Vukovar,  u znak suosjećanja s jednom od najvećih tragedija, odnosno s jednim od najvećih zločina počinjenih na ovom prostoru, uz poruku, da se stradanja i patnje njegovih građana, a posebno djece nikada ne zaborave. Posjeta je bila mirna, tiha i dostojanstvena. Tijekom posjete, od naših domaćina upoznati smo o tragediji Vukovara i njegovih građana.

Uz dosta emocija, posjetili smo Muzej „Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica“ jednom od simbola stradanja Vukovara za vrijeme velikosrpske agresije početkom 1991. Svatko od nas je emotivno doživio patnje kroz koje su prošli ranjenici, civili i medicinsko osoblje. O uvjetima rada medicinskog osoblja i stradanju ranjenika i civila u vukovarskoj bolnici upoznala nas je Zdenka Štimac, voditeljica Muzeja.

 Potom smo posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, u bivšoj vojarni 204. vukovarske brigade, gdje nas je brigadir Petar Ćavar upoznao o stradanju Vukovaraca za vrijeme tromjesečne obrane i pada Vukovara. Nakon toga, razgledali smo izložbu Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar, izložbu pješačkog naoružanja vukovarskih branitelja i vojnika jugoslavenske vojske, uz prikaz replike zloglasnih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „ Begejci“, kao i simulaciju bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“.

Na Ovčari i na Groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odali smo počast svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar. Na Ovčari, na mjestu gdje su ekshumirani posmrtni ostaci dvjesto ranjenika, civila, branitelja i medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice, koje su u noći s 20. na 21. studenoga 1991. pogubili  pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga, položili smo vijenac i zapalili svijeću, kao i na groblju Hrvatskih branitelja.

Prvi dan posjeta Gradu heroju završili smo obilaskom memorijalnog groblja svih žrtava iz Domovinskog rata na kojemu smo položili vijenac i zapalili svijeće za žrtve iz Domovinskog rata, nakon čega smo održali sastanak s vodstvom koordinacije udruga Grada Vukovara. Nakon obilaska vukovarske ratne bolnice, Ovčare i groblja hrvatskih branitelja osjećamo potrebu za ponovnim dolaskom u Grad heroj, jer je sjećanje na nevine žrtve, divljenje za njihovu hrabrost, put istine i ponosa vrlo dojmljiv i bolno potresan, a to se ne zaboravlja! 

Drugog dana posjeta Vukovaru, otišli smo u crkvu Svetog Filipa i Jakova na molitvu za stradale u Domovinskom ratu, gdje smo župniku dali donaciju, a potom uručili darove Stipi Šeremetu, predsjedniku županijske HVIDRA-e i Krunoslavu Šeremetu, ravnatelju Memorijalnog centra Domovinskog rata. Udruga posebnu zahvalnost upućuje Ministarstvu hrvatskih branitelja, gradonačelniku Grada heroja, gosp. Ivanu Penava i Savjetu za branitelje Grada Vukovara.

Na povratku iz Vukovara posjetili smo spomen obilježje u Bogdanovcima, gdje je 1991. ubijeno 59. hrvatskih branitelja i civila, te pogledali skulpturu radova Ivana Matkovića Laste, rođenog Livnjaka, jednog od vodećih ljudi u  obrani Bogdanovaca.

Livno, 08. listopada 2019.

                                                               Jakov Perković, tajnik Udruge