BIVŠI ELEKTRIČAR POSTAO SVJETSKI PRVAK U mirovinu poslao najvećeg svih vremena

PHILIP DOUGLAS TAYLOR najveći je igrač u povijesti pikada. Poznat pod nadimkom The Power, igrač rođen u Stokeu, tijekom karijere igrao je u 21 finalu Svjetskog prvenstva, a 16 puta osvojio je naslov prvaka.

Međutim, ovog puta, u 57. godini nije uspio protiv bivšeg električara Roba Crossa, koji je bio bolji u finalu sa 7:2 i time postao svjetski prvak. Time je veliki Philip, inače keramičar, završio nevjerojatnu karijeru i otišao u mirovinu. Drugi najbolji sportaš Velike Britanije u 2010. godini oprostio se uz pjesmu Coldplaya – Kad sam vladao svijetom…

“… Više ne vladam svijetom. Igrao sam dobro, jako dobro. No, Rob je bio poput mene prije 25 godina – posvećen, nemilosrdan i agresivan. Borio sam se poput životinje, ali s gotovo 58 godina ne činim to tako dobro kao što je to bilo u prošlosti. Zato je ovo kraj. Vrijeme je”, rekao je Taylor nakon poraza u finalu.

🎯 @PhilTaylor

🏆 16x World Champion
🏆 16x World Matchplay Champion
🏆 11x World Grand Prix
🏆 6x Grand Slam
🏆 6x Premier League
🏆 5x UK Open
🏆 4x Championship League
🏆 4x European Championship
🏆 2x Masters

🐐 End of an era 😢

Nevjerojatni Englez, koji je tijekom karijere osvojio čak 83 trofeja te zaradio više od sedam milijuna dolara, krenuo je igrati pikado davne 1986. godine. U to je vrijeme proizvodio keramičke četke za čišćenje WC-a. No, onda je senzacionalno stigao do finala 1990. i u finalu Svjetskog prvenstva srušio svog idola Erica Bristowa sa 6:1. Od tog trenutka njegov život promijenio se zauvijek…

“I danas se sjećam te pobjede kao da se jučer dogodila. Te sam godine od nagradnih fondova inkasirao oko 28 tisuća eura. Tada mi to nije bila velika nego ogromna lova. Kupio sam dva automobila, ocu i sebi, a uspio sam i platiti mnogo računa. Bio mi je to prvi pošteni auto, a i roditelji nisu živjeli pretjerano dobro od skromnih radničkih plaća. Danas su stvari malo drukčije jer sam zaradio preko sedam milijuna eura”, otkrio je Taylor.

Like him or hate him, @PhilTaylor has changed  for the better. He’s the ‘Greatest Of All Time! Farewell Philip Douglas Taylor & Thank You!    @SkySportsDarts @OfficialPDC

Veliki trenutak za The Powera, ali i za cijeli pikado, dogodio se 2010. godine kada je po izboru BBC-ja bio drugi najbolji sportaš Velike Britanije. Prvi je bio džokej Tony McCoy…

“Bio sam presretan u tom trenutku, i zbog sebe, ali i zbog Tonyja. Bila je to velika stvar za pikado i konjičke utrke. Time smo ušli na velika vrata u britanski sport”, rekao je Taylor, na kojeg je najljepši dojam tijekom dodjele nagrada ostavio bivši nogometaš David Beckham.

Tayloru je pikado, kako je znao ranije reći, bio doručak, ručak i večera, a dobio je i veliku počast – mjesto u najpoznatijem muzeju voštanih figura, londonskom Madame Tussaudu.

“To je veliko postignuće za momka koji je stigao iz dvosobne kućice iz Stokea. To je stvar na koju sam jako ponosan. Tijekom karijere nisam imao puno vremena za druge stvari, a sada ću imati. Nikad nisam imao puno vremena za Božić jer sam uvijek igrao u to vrijeme. No, kad sam bio mlađi, jeo sam, disao i sanjao pikado. Nisam odlazio na spavanje prije nego bi pogodio tri puta po 180. Nekad mi je bilo potrebno pet minuta, a nekad i sat vremena. No, danas sam nemoćni starac, pa samo legnem i spavam”, kroz smijeh je zaključio Taylor, legendarni engleski sportaš i jedan od najboljih igrača pikada ikad.