BiH kreće u projekt digitalizacije društva

Tvrtka Global GPS BH, u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine (VTK BiH), organizira konferenciju “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”, koja će biti održana od 17. do 19. prosinca u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, a u cilju upoznavanja javnosti sa značajem projekta, Vanjskotrgovinska komora BiH organizirala je danas konferenciju za medije kojom je najavila svoj projekt digitalizacije bh. društva, odnosno razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u Bosni i Hercegovini.

‘Dolazimo u vrijeme kada nas tehnologije prestižu’

Dopredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako je ovaj projekt samo jedan u slijedu događanja u smjeru tehnološkog osuvremenjivanja koje bi se trebalo događati u BiH u idućem periodu.

“Kada govorimo o digitalizaciji u Bosni i Hercegovini, jako se malo zna o tome, što to konkretno znači za državu i u kojim smjerovima trebamo ići i za razvoj i budućnost gospodarstva u BiH. Slijedom određenih zahtjeva gospodarstvenika u BIH, VTK je predvidjela razvoj digitalizacije koji će pomoći našem gospodarstvu u brzini razmjene informacija, u brzini kontakata u digitalnom dobu, dokumentaciji i olakšanom pristupu određenim podatkovnim sustavima, što bi trebalo povećati konkurentnost naših poduzeća na tržištima BiH i izvan države”, istaknuo je Vuković.

Kako navodi, došli smo u vrijeme kad nas svjetske tehnologije brzinom svoga razvoja daleko prestižu, stoga je VTK BiH angažirala određene ekspertne timove s kojima će surađivati i tako pokušati doći do presjeka stanja gdje se trenutno nalazi BiH u tom pogledu.

“Puno je toga individualno razvijano od strane poduzetnika i kompanija, a obilaskom velikog broja kompanija uvidjeli smo da određeni broj kompanija ima savršenu robotiku i već radi na principu razvoja umjetne inteligencije. Te kompanije u BiH imaju veliki potencijal i mogu ići rame uz rame sa svim europskim i svjetskim standardima”, naglasio je Vuković.

‘Nova tehnologija omogućava sigurnost i uštedu za mnoge tvrtke’

Direktor tvrtke Global GPS Haris Hadžialić kazao je kako se uvođenjem novih tehnologija, između ostaloga, omogućava povećanje sigurnosti i uštede za mnoge bh. tvrtke.

“Uz povećane ICT industrije, mi imamo cilj pojačati potrošačku stranu ICT industrije. Želimo pojačati korisničku moć društava u BiH i prostote za investicije u ICT društvu.
Mnogo je ušteda moguće napraviti uvođenjem novih tehnologija, a cijeli sustav će biti jeftiniji za brojne tvrtke te će omogućiti čuvanje ljudi i njihovih podataka”, poručio je
Hadžialić.

Goran Lovrić, dopredsjednik ICT asocijacije pri VTK BiH kazao je kako je cilj dodatno razviti ICT industriju i zadržati radna mjesta u BiH,

“Naš zadatak je vrlo jednostavan, mi želimo zadržati radna mjesta i razviti našu industriju da bismo omogućili zadržavanje naših stručnjaka da ne idu vani. Predstavljam domaći sektor privatnih tvrtki koji čini oko 11 tisuća zaposlenih i sudjelujemo s 5 posto BDP-a”, naveo je Lovrić i dodao kako je glavni zadatak ići u smjeru ICT razvitka kako se ne bi bilo u zaostatku u odnosu na ostatak svijeta.