Američki državni tajnik pozvao BiH da dostavi plan za pristupanje NATO-u

Američki državni tajnik Mike Pompeo uputio je posebno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojim ih je pozvao da NATO-u dostave godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čije bi prihvaćanje značilo i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

Kako je u utorak objavio javni servis BHRT, državni tajnik SAD-a Pompeo u pismu je naveo da bi takav korak imao pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga BiH, poboljšala bi se sigurnost države te ujedno ojačao proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima s Europskom unijom.

“Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti u BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja nacionalnog godišnjeg programa”, poručio je Pompeo.

Dodik odlučno protiv pristupanja NATO-u

Ovim pismom američka se administracija jasno odredila u odnosu na prijepore unutar same BiH oko eventualnog punopravnog članstva BiH u NATO-u, čemu se odlučno protive vlasti u Republici Srpskoj, uključujući aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nakon što su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a potkraj 2018. dali odobrenje za aktiviranje MAP-a za BiH pod uvjetom da ta zemlja dostavi prihvatljiv godišnji program reformi, u RS-u su poduzeli korake kako bi blokirali donošenje takvog dokumenta.

Dužnosnicima iz reda bosanskih Srba iz Banje Luke je dana uputa da ne sudjeluju u državnom povjerenstvu zaduženom za izradu nacrta ANP-a, a Dodik je osobno najavio kako će na tome ustrajati te inzistirati na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je 2017. godine usvojio parlament RS-a iako je ona protivna Zakonu o obrani BiH i odlukama Predsjedništva BiH koje definiraju članstvo u NATO-u kao jedan od strateških ciljeva države.

Pompeo: I Srbija surađuje s NATO-om

Vlasti u RS-u inzistiraju na tome da BiH ne može postati članica NATO-a sve dok to ne postane i Srbija.

Pompeo je u svom pismu potvrdio da su u Washingtonu svjesni takvog zahtjeva, ali je istaknuo kako usvajanje ANP-a ne znači automatski članstvo u NATO-u, kao i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu suradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe s ciljem povećanja stupnja interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a.

“Stoga nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlantskim savezom”, stoji u pismu američkog državnog tajnika Predsjedništvu BiH u kojemu je također istaknuto da je BiH država koja je od strateškog značaja za regionalnu stabilnost te da stoga SAD želi s njom uspostaviti veći stupanj suradnje.