Američka senatorica tvrdi da je silovana u vojsci

Američka senatorica Martha McSally izjavila je da je silovana tijekom služenja u vojsci, ali da slučaj nije prijavila jer nije imala povjerenje u vojni sustav Sjedinjenih Američkih Država.

McSally je jedna od žrtava koje svjedoče u sudskom procesu o seksualnim skandalima u američkoj vojsci, a tijekom jučerašnjeg ročišta je kazala da ju je silovao časnik u američkim zračnim snagama.

“Krivim se. Bila sam posramljena i zbunjena i mislila sam da sam snažna, a ostala sam bespomoćna“, kazala je McSally.

Republikanska senatorica je optužila nadređene časnike za zloporabu položaja na različite načine.

Tijekom svjedočenja senatorica McSally je koristila termin “počinitelji“, što implicira da je silovana u više navrata, ali nije otkrila detalje o slučaju.

McSally je tijekom dva desetljeća bila pukovnica američkih zračnih snaga i sudjelovala je u misijama u Saudijskoj Arabiji i Afganistanu.

Nije McSally prva senatorica koja je ove godine otkrila da je bila žrtva silovanja. I senatorica Joni Senst je u sijačnju priznala da je silovana tijekom pohađanja koledža, kao i to da ju je zlostavljao bivši muž.

Priznanja su uslijedila nakon kampanje #MeToo koja za cilj ima da ohrabri žrtve da otkriju svoja teška iskustva./AA/HMS/