Ako čistite svoj dom izbjeljivačem, ovo nikako ne smijete uraditi

Ako sami čistite svoj dom, zasigurno imate različita sredstva za čišćenje koja kombinirate za različite površine. 

I dok sve više ljudi bira prirodna sredstva za čišćenje svog doma, posebice ako u njemu borave djeca i kućni ljubimci, mnogima je ipak omiljeno sredstvo za čišćenje – izbjeljivač. 

Mješavina soka od limuna i ocat dobri su za ribanje prljavštine s pločica, no samo će djelomično eliminirati bakterije i gljivice. Virus gripe, primjerice, preživjet će na površini tretiranoj spomenutom mješavinom. 

Ponekada je potrebno posegnuti za dezinfekcijskim sredstvima, ali treba biti oprezan i čitati upute za korištenje. Jedna žena to nije učinila i dovela se u vrlo opasnu situaciju. Dominique Heath željela je odčepiti wc-školjku je u namjeri da nađe što učinkovitije sredstvo, kombinirala izbjeljivač sa sredstvom za odčepljivanje. 

Pri tome se dogodila kemijska reakcija pri kojoj se oslobodio opasan plin, a koji se u nekada koristio i kao kemijsko oružje u ratovima, piše Mirror.  Ubrzo su Dominique počele peći oči i grlo te je pozvala pomoć. 

Vatrogasci su brzo evakuirali sve iz njenog doma, ali i dio ulice.  Kako se i vama ne bi dogodilo isto, pažljivo čitajte upute za korištenje na proizvodima za čišćenje i svakako nemojte kombinirati više sredstva za čišćenje odjednom, posebice ne izbjeljivač i jabučni ocat jer će proizvesti istu reakciju kao i kod Dominique.  

Uporaba izbjeljivača istovremeno s proizvodima za čišćenje koji sadrže amonijak, može negativno djelovati na vaše zdravlje i uzrokovati simptome poput kašlja, mučnine, kratkoću daha te čak i upalu pluća.