9 začinskih biljaka koje je zaista lako uzgajati

Šta može izazvati veće zadovoljstvo od lijepo uređene bašte ili terase? Ona bašta (ili terasa) iz koje možete uzimati dodatke za jelo! Bilo da ste tek počeli ili vam jednostavno treba ideja za začinske biljke koje želite da posadite, naša lista će vam i te kako pomoći.

Idealan dodatak mnogim jelima i nekim pićima i lako ih je njegovati – a to je još jedan plus da ih zasadite!

Koje biljke su u pitanju, saznajte u nastavku.

#1 Vlašac

Sa delikatnim ukusom luka i lijepim ljubičastim cvjetovima, vlašac je naš omiljeni “vhesnik proljeća”. Srećom, oni mogu rasti bilo gdje. Kada želite da ga zasadite, isijecite bazu i nemojte uzimati više od 1/3 listova.

#2 Nana

Nana može biti najlakša biljka za njegu na ovoj listi jer je možete zasaditi u žardinjeri, bašti, pa čak i u saksiji. Odlična je kao dodatak limunadi, ali i u drugim jelima.

#3 Bosiljak

Ništa ne može da se poredi sa mirisom svježeg bosiljka, zar ne? Naučnici kažu da ima terapeutsko dejstvo, što je razlog više da ga zasadite u svojoj blizini. Treba da znate da, što ga više sječete – to će biti žbunastiji i bujniji.

#4 Peršun

Ne, ova biljka nije samo za ukras! Lako se razmnožava i brzo raste kada dobija dovoljno sunčeve svjetlosti i vode. Vrsta sa ravnim listovima je najbolja za kuhanje.

#5 Ruzmarin

Ruzmarin je sjajan za topla, suha i sunčana mjesta. Orezujte ga tako da poprimi obik drveta, da pada poput vodopada ili kao prekrivač tla i vaše dvorište će podsjećati na francuska brda.

#6 Majčina dušica

Dovoljno je da joj obezbijedite dovoljno svjetlosti i propusnu zemlju i imaćete sjajan začin u svojoj kolekciji. Postoji ukupno 350 vrsta – odaberite svoju.

#7 Origano

Ova mediteranska biljka je vrlo česta u kulinarstvu, ali se može pronaći i u mnogim dvorištima. Za bolji ukus ga postavite na svijetlo mjesto, gdje zemlja ima dobru drenažu.

#8 Žalfija

Ukoliko zaboravljate na njegu biljaka, žalfiji to neće smetati jer je vrlo otporna na sušu.

#9 Borač

Sa prelijepim vibrantnim cvetovima, zapitaćete se kako do sada niste čuli za ovu lijepu biljku koja je laka za održavanje. Cvjetovi su jestivi i imaju ukus poput krastavca!

Izvor: Ženski magazin