10 činjenica koje niste znali o putovnicama

Ako želite putovati, to će biti gotovo nemoguće bez putovnice. No, putovnica je puno više od dokumenta koji vam služi za obilazak svijeta. 

Ovo su neke činjenice o putovnicama koje sigurno niste znali. 

1. Prva putovnica izdana je u Engleskoj 

Putovnicu u obliku identifikacijskog dokumenta prvi je predstavio kralj Henry V. u 15. stoljeću koji ih je izdavao podanicima kako bi im pomogao da dokažu svoje identitete kada putuju izvan zemlje.

2. Izraelska putovnica ne prihvaća se u 16 zemalja 

Sirija, Sudan, Iran, Irak, Jemen, Libija, Alžir, Bangladeš, Bruneji, Kuvajt, Libanon, Malezija, Oman, Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ne prihvaćaju putovnicu Izraela, a osam zemalja preko svoje granice neće pustiti ni osobe koje imaju izraelske vize.

3. Putovnice su plave boje s razlogom

Iako su u Europskoj uniji sve putovnice crvene boje, hrvatska je putovnica jedina plava. Druga najčešća boja putovnica u svijetu simbolizira “novi svijet.”

4. Muslimanske zemlje uglavnom imaju zelene putovnice 

Za pojedine zemlje, boja putovnice može biti religiozna, poput Maroka, Pakistana i Saudijske Arabije. Većina muslimanskih zemalja ima zelenu putovnicu jer je ta boja važna u toj religiji.

5. Norveška i kanadska putovnica imaju tajne 

Ako osoblje aerodroma odluči norvešku putovnicu staviti pod ultraljubičasto svjetlo, neuhvatljiva polarna svjetlost će se pojaviti na papiru. S druge strane, kanadska putovnica će pod UV zrakama eksplodirati.

6. Nitko neće znati da ste posjetili Vatikan 

Mnogi vole skupljati pečate zemalja u putovnici, no iako je najmanja zemlja na svijetu, Vatikan ih ne izdaje čak niti ako im poželite platiti za to. 

7. U SAD-u treba nova putovnica ako promijenite izgled 

Ako ste, primjerice, puno smršavili ili se pak udebljali, ili ste imali neku operaciju na licu koja vam je promijenila izgled, trebat ćete novu fotografiju u putovnici. 

8. U Velikoj Britaniji fotografija nije obavezna 

Za razliku od SAD-a, u putovnici Ujedinjenog kraljevstva nije niti potrebna fotografija.

9. Obiteljske fotografije bile su dopuštene 

Kada su fotografije postale obavezan dio svake putovnice, ljudi su mogli stavljati obiteljske fotografije ili bilo koju drugu koja im se sviđa. 

10. Tonga prodaje svoje putovnice 

Pokojni kralj ove države prodavao je putovnice za oko 20.000 dolara, a mogli su ih kupiti svi koji nisu bili njezini državljani. No, njihovu putovnicu ne priznaje neke zemlje, poput Hong Konga, prenosi Večernji list.