​VIDEO Gradonačelnik iz Poljske izboden na dobrotvornom skupu

Pawel Adamowicz, gradonačelnik poljskog Gdanjska, izboden je na pozornici tijekom održavanja dobrotvorne manifestacije. 

Adamowicz je napadnut pred stotinama gledatelja, a Joachim Brudzinski, ministar unutarnjih poslova, izjavio je kako je 53-godišnjak prevezen u bolnicu u vrlo ozbiljnom stanju. Ministar je ovaj napad opisao kao ”neoprostivo barbarstvo”. Adamowicz je podvrgnut operativnom zahvatu, javlja poljska agencija PAP.

Na snimci napada vidi se kako je muškarac skočio na podij, ugrabio mikrofon i kazao da ga je prethodna vlada Građanska platforma (ljevica) strpala u zatvor i “mučila”. – I zato Adamowicz mora umrijeti – uzviknuo je muškarac. Poljska policija objavila je kako je uhvatila osumnjičenika za napad, javlja Sky News. Riječ je 27-godišnjem stanovniku Gdanjska.

– Napad na život i zdravlje Pawela Adamowicza vrijedan je najviše osude – napisao je premijer Mateusz Morawiecki, a solidarnost s Adamowiczem izrazili su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te predsjednik Poljske Andrzej Duda, prenosi Večernji list.

Adamowicz je na dužnosti gradonačelnika od 1998., a Građanska platforma poduprla je njegov reizbor na lokalnim izborima u jesen 2018