​Osigurano 2,4 milijuna maraka za bolje uvjete života povratnika u BiH

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predsjedavajući Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić danas su s predstavnicima 43 grada i općine potpisali sporazume o suradnji na provedbi infrastrukturnih i projekata elektrifikacije u povratničkim naseljima. Radi se o projektima ukupne vrijednosti gotovo 2,4 milijuna KM.

Ministrica Borovac kazala je da su sredstva konkretan doprinos održivosti povratka u smislu poboljšavanja uvjeta života najugroženije kategorije stanovnika u BiH, povratnika.

– Krov nad glavom nije dovoljan, već je potrebno stvoriti uvjete za normalan život i rad i boriti se za njihovu punu reintegraciju – poručila je.

Dodala je da je za infrastrukturne projekte osigurano gotovo 1,8 milijuna KM. Zahvaljujući tim sredstvima, naglasila je Borovac,  bit će provedeno 50 projekata i izgrađeno oko 15 kilometara ceste, oko 1,5 kilometar vodovoda, te omogućeno učešće u obnovi 15 vjerskih objekata i jednog doma kulture.

Istaknula je da je u posljednje četiri godine izgrađeno oko 70 kilometara putne i vodovodne infrastrukture, 17 domova kulture, ambulanata i vjerskih objekata, što je značajan pomak.

Govoreći o elektrifikaciji, kazala je da će danas biti potpisani ugovori za deset projekata kojim će u osam gradova i općina, 58 povratničkih domova dobiti elektrifikaciju.  

Od svog nastanka, Borovac je kazala da je Komisija za izbjeglice i raseljena lica za projekte infrastrukture i elektrifikacije ukupno odobrila 57,64 milijuna KM, od toga za infrastrukturu 39,37 milijuna KM te 18,27 milijuna za elektrifikaciju u područjima gdje žive povratnici.

Predsjedavajući Jozić izrazio je zadovoljstvo što je s članovima Komisije u mandatu uspio organizirati tri javna poziva i što su učini sve da građanima olakšaju život, posebno povratnicima. (Fena)