​ISTRAŽIVANJE: Hoće li se BiH raspasti, a njeni dijelovi pripojiti Hrvatskoj i Srbiji?

Agencija PRIME Communications provela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine.

U istraživanju je sudjelovalo  1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratificirani slučajni uzorak (moguća greška +/- 3%).

Najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine (66,0%) smatra da će država Bosna i Hercegovina postojati kao multietnička država sa istim vladinim institucijama koje postoje i danas, dok 16,6% smatra da je to malo vjerovatno.

Nešto manje od polovine ispitanika (45,6%) smatra da će Bosna i Hercegovina biti u istim granicama ali da će unutrašnje uređenje biti drugačije, dok se sa ovom tvrdnjom ne slaže 41,8% građana Bosne i Hercegovine.

Svaki deseti ispitanik (11,8%) smatra da će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji, dok 66,5% smatra da to nije vjerovatno. Još manje (8,9%) je onih koji smatraju da će se teritorije na kojoj žive Hrvati pripojiti Hrvatskoj, dok 68% smatra da to nije vjerovatno.

Istraživanje je realizirano polovinom lipnja 2018. godine za vlastite potrebe.

U narednim danima analizirati će se  kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci vide budućnost Bosne i Hercegovine, najavili su iz ove agencije.