​HV ponovno otvara Središte za kaljenje supervojnika

2019. Hrvatska vojska opet dobiva posebno središte za obuku “najboljih od najboljih”, mjesto za čeličenje na kojemu se stvaraju superratnici.

MORH tako ispravlja još jednu pogrešku neambicioznih vlada Hrvatske koje su 2000. ukinule znamenito središte za komandosku obuku dočasnika u bazi u Šepurinama pokraj Zadra, gdje je u godinu dana, od travnja 1994. do pred pokretanje operacije “Bljesak”, na višetjednim ili višemjesečnim treninzima “proizvedeno” oko 1000 supervojnika, dočasnika i časnika koji su potom u završnim operacijama Domovinskog rata “činili razliku” i najviše pridonijeli pobjedi nad staromodno organiziranim i na taktici JNA vođenim vojskama pobunjenih Srba u Hrvatskoj i kasnije u BiH.

Turistička namjena

”Nove” Šepurine neće više biti moguće oformiti na istom mjestu, koje će dobiti turističku, a ne vojnu namjenu, tako da u MORH-u još uvijek dvoje oko toga hoće li “Središte za borbenog vođu”, kako će se zvati novi obučni centar, staviti na Slunj, Gašince, Udbinu ili negdje drugdje. Udbina zbog postojeće infrastrukture i avionske piste prema ocjeni mnogih najviše bi sličila na Šepurine, gdje su u nekoliko mjeseci vojni građevinci 1994. napravili pistu od 2 km koja još uvijek postoji. U Udbini se već nalaze postrojbe specijalaca, a hrvatsku infrastrukturu za uvježbavanje povremeno koriste i specijalci nekih savezničkih zemalja, posebice SAD-a.

U Središte za borbenog vođu dolazili bi na razne specijalističke tečajeve koji bi, ovisno o vrsti, trajali nekoliko tjedana ili mjeseci. Godišnje bi na posebnu obuku dolazili deseci najbolji dočasnika iz postrojbi Hrvatske vojske, ali nešto skraćeni tečaj prolazili bi i časnici koji bi morali prolaziti ono što prolaze njihovi dočasnici, kako bi se svi bolje “shvatili”.

U uvjetima modernog ratovanja oni koji donose prevagu na terenu i od kojih ovisi efikasnost vojnika upravo su – dočasnici. Ministar obrane RH Damir Krstičević kaže da će Središte za obuku nositi ime Marka Babića, junaka HV-a koji je dokazano u Vukovaru uništio najviše protivničkih tenkova. Gardijsko središte za obuku dočasnika u Šepurinama nosilo je ime po junaku rata na Velebitu, Damiru Tomljanoviću Gavranu. Časnički namjesnik Dalibor Dumbović iz 2. mehanizirane bojne Gmbr., bivši polaznik centra u Šepurinama, podsjeća kako je centar nastao nakon što je zapovjednik general Ante Gotovina, poslije operacije Maslenica uvidio kako hrvatskim snagama nedostaju kvalitetni dočasnici, pa postrojbe na razini desetine ili voda nisu imale dobar manevar. Tada su u susret izišli Francuzi, pa je Gotovina organizirao dolazak 15 najboljih vojnih instruktora iz Legije stranaca, a ostalo je filmska priča.

Prvi je zapovjednik baze bio legionar, znameniti Werner Ilić iz 4. Gbr. A u centru su vojnici dovedeni do drila, odnosno automatizma, što je upravo i potrebno za postrojbe na tim razinama. Krstičević u obnovi ovakvog centra vidi prilagodbu našeg sustava sigurnosti novim sigurnosnim izazovima, od terorizma nadalje, a Središte za borbenog vođu modernizirat će zapovijedanje i vođenje postrojbi na terenu.

Duh pobjednika

Zapovjednik kopnene vojske (HKoV), general-bojnik Siniša Jurković smatra da će Središte za obuku borbenih vođa naslijediti duh pobjednika, tradiciju, snagu i pogled na budućnost modernog HV-a, da će promicati izvrsnost vođa i razvijati natjecateljski duh među njima. – Kao zapovjednik HkoV-a, uvjeravam vas da će Središte za borbene vođe biti jamac izvrsnosti naših dočasnika i časnika te predstavljati mjesto razvoja najboljih i najspremnijih Vođa – siguran je Jurković. U novom Središtu za obuku stjecat će se i više raznih specijalističkih vještina i znanja u odnosu na Šepurine (snajperisti, padobranci, izvidnici, instruktori pješadije i sl.).

Program je nadograđen novim sadržajima kao što su Preživljavanje, Izbjegavanje, Otpor, Izvlačenje (S.E.R.E.), Padobranska obuka i Obuka borbenog plivača, te je proširen u područjima Zaštita i prva pomoć te Samoobrana. Novi obučni centar za supervojnike i vođe bit će otvoren i za pripadnike vojski partnerskih i savezničkih država. General Gotovina vrlo je zadovoljan što će njegov suborac Krstičević uskrsnuti Središte koje je on organizirao 1994. – Časnici jesu kralježnica, ali provedbu jamči dočasnik pa će njihova specifična obuka na taktičkoj i operativnoj razini jamčiti da Hrvatska vojska ide u dobrom smjeru – komentira Gotovina najavu da će 2019. HV imati svoje nove “Šepurine”, mjesto gdje je iskaljena vojska pobjednika.

Obuka u Šepurinama završavala je maršem commando od 250 km

U Središtu za obuku u Šepurinama provođena je i temeljna i specijalistička vojna padobranska obuka za snajperiste, za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije (MESID) i obuka commando. Završavala je pješačkom hodnjom, maršem commando od 250 kilometara, od vojarne Šepurine do Oltara domovine na Medvedgradu. Primjerice, završni marš u Legiji stranaca iznosi 170 km. Tradiciju Središta nastavila je Bojna za specijalna djelovanja nastala spajanjem sa Središtem za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica i 1. hrvatskog gardijskog zdruga, piše Večernji.hr.