​Dok čekamo na registar pedofila, seksualni predatori slobodno šeću

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih europskih država koja nema registar seksualnih prijestupnika nad maloljetnicima, odnosno registar pedofila koji bi bio na jednom mjestu, a problem pedofilije i seksualnog zlostavljanja maloljetnika još uvijek tabu tema većine stanovništva.

Opasnost je bliža nego što mislimo

Većina stanovništva vjeruje da se to ne dešava u njihovom okruženju i da se to ni u kom slučaju ne može desiti njihovom djetetu ili nekom bliskome njima.

Međutim, realnost je sasvim drugačija, nažalost to se desilo jučer, desilo se danas i dešava se upravo sada nekom djetetu. Seksualni predatori mogu biti roditelji, najbliži članovi obitelji, nastavnici, susjedi, vjerski službenici, a naše društvo okreće glavu od problema i pravi se da ne vidi ‘velikog ružičastog slona u sobi’“.

Izrada jedne ovakve baze podataka ima višestruk značaj, za svako društvo, pa tako i za naše. Sam Registar predstavljat će osnovu za dobijanje informacija o osobama pravosnažno osuđenim za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, i to će imati pozitivan efekat kada je u pitanju oblast dječije zaštite, jer će se omogućiti lakše pronalaženje počinilaca ovih krivičnih dijela, zbog toga što na neki način imamo kontrolu nad kretanjem i životom osuđenih.

Iz Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI) kažu da je  Registar prvi korak, neophodan za cijelu BiH.

-Potom je potrebno uvođenje dugotrajnih kazni zatvora uz obavezan psihijatrijski tretman, kemijsku kastraciju, psihoterapiju, zabranu bavljenja djelatnostima koje omogućavaju pristup djeci, te stalno praćenje kretanja- kažu iz APPI-ja.

Preblage kazne

APPI je, uz suradnju s pojedinim institucijama RS-a, izvojevala usvajanje zakonske regulative koja je preduslov za uspostavljanje Registra pedofila u RS-u. U Federaciji BiH još uvijek se ništa nije desilo niti promijenilo po tom pitanju. Porast broja otkrivenih i presuđenih slučajeva pedofilije naterao je i Vladu RS da se snažnije uhvati ukoštac s ovim problemom, pa su nacrtom Krivičnog zakonika RS, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS, pooštrene kazne za počinioce ovih krivičnih dela. Novim zakonom predviđeno je i da se u okviru kaznene evidencije formira poseban registar pedofila, kroz koji bi se vršila kontrola pravosnažno presuđenih seksualnih prestupnika, kako bi se onemogućilo da te osobe dolaze u kontakt s djecom.

Jednomjesečne ili višegodišnje zatvorske kazne za pedofile u našoj zemlji ništa su u usporedbi sa štetom koju ovi seksualni prijestupnici svojim gnusnim djelima načine žrtvama i njihovim obiteljima. Umjesto pooštravanja kazni i zaštite djece, pedofili u BiH slobodno šetaju ulicama nakon odslužene kazne, a skoro svi se vraćaju starim požudama.

Iako se roditelje često upozorava na opasnosti kojima su djeca izložena putem interneta, kada je u pitanju seksualno zlostavljanje – opasnost najčešće vreba na vašem kućnom pragu! Od 70 do 85% zlostavljanja počini netko tko je djetetu izuzetno blizak (otac, djed, rođak, obiteljski prijatelj, učitelj itd.) Većinu slučajeva zlostavljanja nikada ne otkrijemo…

Upute roditeljima

-Pedofili provedu godine gradeći svoj ugled u zajednici prije nego uopće dotaknu dijete. Da bi dobili pristup djetetu, održavaju blisko prijateljstvo s roditeljima ili koriste poziciju autoriteta u izgradnji povjerenja u zajednici. Na taj način se štite od mogućih optužbi djeteta koje bi jednog dana moglo reći da je zlostavljano ili silovano.Djeca koja žive u nestabilnoj obitelji (npr. razvedeni roditelji, obiteljsko nasilje, uporaba droga u obitelji i sl.) su najčešće žrtve pedofila. Pedofili djeci daju posebne darove ili im čine razne usluge kojima ih vežu uz sebe i dobivaju priliku da ostanu nasamo s djetetom. Neprikladan fizički dodir postaje normalan dio „prijateljstva” i seksualnost se polako, postupno uključuje poput igre (npr. „Koju poznatu osobu bi najviše voljela poljubiti?”) ili u obliku savjetovanja u vezi simpatija, pornografije ili čak „zajedničke fantazije” – kaže Andreja Vlašić, psihologinja APP-ja.

Ona dodaje da se treba imati na umu da je to smišljen, sofisticiran plan nasilja nad djetetom i može trajati godinama prije nego počne zlostavljanje.

– Važno je znati da zlostavljač može biti osoba bilo kojeg spola, dobi, obrazovanja i statusa, no najčešće je to osoba od povjerenja. No, prije nego posumnjate u svaku ljubaznu osobu koju poznajete, naučite kako prepoznati opasnost i pripremiti dijete da i samo ne postane žrtva- upozorava Vlašić.

Tijanin zakon u Srbiji – doživotna robija

Srbija je promijenila krivično zakonodavstvo i usvojila “Tijanin zakon”, odnosno uvela kaznu doživotnog zatvora za najteža djela, uključujući teško ubistvo, silovanje i obljubu djece, trudnica i nemoćnih osoba. Pet godina nakon smrti djevojčice Tijane Jurić, koju je kobne noći ubio Dragan Đurić, 34-godišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin, Srbija je odlučila da će takve počinioce do kraja života zadržati iza rešetaka.

U Makedoniji kemijska kastracija

Makedonija je prva država u regiji koja je uvela kemijsku kastraciju osuđenih pedofila. Osuđeni pedofili moći će odlučiti: dobrovoljna kastracija i manja zatvorska kazna ili doživotni zatvor. Takav izbor neće imati i pedofili koji ponove djelo: kemijska kastracija u njihovu će se slučaju provoditi bez njihova pristanka.